Knyga „TED talks“: neišpildyta svajonė

Chris Andersen knygos „TED talks. Viešasis kalbėjimas. Praktinis vadovas“ apžvalga

„Turiu svajonę, kad vieną dieną ši tauta pakils ir pradės gyventi savarankiškai…“( I have a dream that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed) – geriausios XX a. viešosios kalbos žodžiai. Martino Lutherio Kingo jaunesniojo citata puikiai žinoma visame pasaulyje. Tokio lygio kalbą norėtume pasakyti kiekvienas, užlipęs ant scenos, per lemtingą darbo pokalbį ar pristatydamas verslo planą partneriams. TED konferencijos yra tos vietos, kur pasakomos svarbios viešosios kalbos.

Jos būna inovatyvios, netikėtos, pakeičiančiomis suvokimą apie stereotipą, kviečiančios pokyčiui. TED konferencijos kaip reiškinys patrauklus, patinka koncepcija (ribotas 20 minučių pristatymas), pranešimai perkeliami į virtualią erdvę. Beje, daugybę pranešimų galite klausyti su lietuviškais subtitrais šiame TED oficialiame kanale.

Šia įkvėpimo, inovatyvumo aura apgaubta ir knyga „TED talks. Viešasis kalbėjimas. Praktinis vadovas“. Kai kas nors turi labai gerą įvaizdį, esame linkę labiau pasitikėti dar iki patyrimo. Tiesa? Sėkmė avansu mane papirko įsigyti knygą, parašytą TED konferencijų kuratoriaus Chriso Anderseno.

Ar man patiko knyga? Ji nėra prasta, bet aš ieškojau ne to. Knyga „Storytelling. Pasakojimo meistrystė“, kurią apžvelgiau anksčiau, man davė gerokai daugiau vertės nei ši.

„TED talks“ knyga parašyta nesudėtingai, žaviai atskleidžiami konferencijų užkulisiai. Kaip mokomi dalyviai, kas vyksta užkulisiuose. Nebijoma papasakoti „failų“, nesusipratimų, parodant „žmogiškąją“ šios pasaulinio garso konferencijos veidą. Tačiau būtent čia ir yra problema – koncentracija į pačią konferenciją kaip objektą, o ne pranešimo kūrimą, viešąjį kalbėjimą.

Praktiškumo šioje knygoje nedaug. Apsiribojama pagrindais, nesileidžiant giliau. Trumpai sustojama ties pranešimo rengimu, pasiruošimu kalbai, apranga, laikysena. Tačiau nieko iki galo, nieko tokio, kas priverstų sustoti, įsiminti, užfiksuoti sau.

„TED talks“ rekomenduočiau žmonėms, kurie pirmą sykį susiduria su literatūra apie viešąjį kalbėjimą, arba yra didžiuliai TED konferencijų entuziastai. Leidinyje gausu nuorodų į geriausias, įdomiausias TED kalbas.

Turėjau svajonę, kad „TED talks“ knyga pagilins žinias apie viešąjį kalbėjimą ir kaip kurti įtaigų pasakojimą – tiek gyvai, tiek raštu. Ką gi, kartais svajonės išlieka neišpildytos. Ieškau toliau. Užtat „Storytelling. Pasakojimo meistrystė“ rekomenduoju.

Kaip vertinate šį įrašą?
  • Įdomu
  • Jau žinojau
  • Pritaikysiu
Veiksmai
Deimantė Bagdanavičienė
Bendraukime8 671 81779
Slapukų žinutė

Nėra nieko „skaniau“ už mūsų „slapukus“. Be jų mūsų svetainė nevalgoma. Sužinokite receptą.

Įvyko klaida. Bandykite vėliau.