R. Botsman knygos apzvalga Kaip technologijos mus suartino

Skaitau: „Black Mirror“ serialas knygos pavidalu

Rachel Botsman knygos „Kuo galite pasitikėti? Kaip technologijos mus suartino ir kodėl gali išskirti“ apžvalga. Vertėja Milda Baronaitė

Jums patiko serialas „Black Mirror“?

Įdomu naujosios technologijos, socialiniai tinklai, vartotojų elgsena?

Dirbate verslo srityje, kurioje aktualus saugumas, inovacijos?

Jei atitinkate bent vieną iš sąlygų, Rachel Botsman knyga „Kuo galite pasitikėti?“ jums turėtų patikti. Greitai skaitoma, įdomiai parašyta knyga, kurioje rasite negirdėtų istorijų apie vartotojų pasitikėjimą technologijomis (programomis, robotais, sistemomis, socialiniais tinklais) ir mūsų santykio su technologijomis statymą bei griuvimą.

Tiesa, autorės asmeninė pozicija gan ryškiai jaučiasi, todėl žmonėms, kurie nori visiškai atsiriboti nuo autoriaus politinių ir kt. pažiūrų, knyga kai kada gali šiek tiek erzinti. Tačiau to nėra daug. Tai mąsli knyga apie mūsų, vartotojų, psichologiją.

Kaip mūsų sąmoningumas ir pasitikėjimas laimimas ir kaip technologijomis galime imti pasitikėti pavojingai, ir net mirtinai per daug.

Viena knygoje plėtojamų idėjų – kodėl išpopuliarėtų programėlės, skirtos kaupti net smulkiausius biografinius duomenis, pagal kuriuos būtume reitinguojami? Pagal savo gerą reitingo skaičių gautume geresnį darbą, didesnę paskolą, o gal staliuką restorane su geriausiu vaizdu. Patiktų tokia sistema? O gal būtume neišvengiamai įtraukti į ją.

Knygoje nemažai analizuojamas sąmoningumas, laisvas pasirinkimas ir konkurencija. Mes trokštame būti geresni, nes „esame reitinguojami ir rūšiuojami nuo pradinės mokyklos laikų; daugumoje mūsų tarsi įsišaknijęs noras ir toliau kilti aukštyn, pasiekti geresnį nei kitų rezultatą. Tarsi būtume įstrigę ant „hedonistinio bėgtakio“. Šiuo terminu psichologai apibūdina troškimą nuolatos gerinti situaciją. Nuo šio bėgtakio nė nenulipame, nes mums vis atrodo, kad pasitenkinimas ir laimė visai netoli“.

„Piliečių sistemos dalyviai vos pasiekę tam tikrą lygį ne privalės, bet ir norės kilti dar aukščiau. Sistema žadina neįgyvendinamas viltis – taip trokštama socialinė pakopa atrodo ranka pasiekiama, todėl beveik neįmanoma pasitenkinti tuo, kas ir kur esame“.

Autorė daug dėmesio skiria aktualizuoti savo idėjas moksliniais tyrimais, sociologų ir psichologų įžvalgomis. Tačiau daro tai labai subtiliai, neužsižaisdama, todėl 400 puslapių apimties knyga nepraranda dinamikos.

Rekomenduoju. O jei jau skaitėte, ir norite panašių skaitinių rekomendacijų ar siūlymų susilaikyti nuo jų, peržiūrėkite susijusius įrašus žemiau:

Kaip vertinate šį įrašą?
  • Įdomu
  • Jau žinojau
  • Pritaikysiu
Veiksmai
Deimantė Bagdanavičienė
Bendraukime8 671 81779
Slapukų žinutė

Nėra nieko „skaniau“ už mūsų „slapukus“. Be jų mūsų svetainė nevalgoma. Sužinokite receptą.

Įvyko klaida. Bandykite vėliau.