metavisata, metaverse terminas

Kas yra metaverse metavisata

1992-ieji: Lietuvoje jie turbūt niūroki, atsiminti negaliu – man tuo metu buvo dveji. Tačiau amerikiečių fantastinės literatūros kūrėjas Nealas Stephensonas paleidžia į visatą naują žodį „metaverse“. Romane „Snow Crash“ jis sukuria žmonių avatarų visuomenę, kuri veikia 3D realybėje. Dabar, 2022-aisiais ši sumanyta santvarka įgauna kūrimo pagreitį.

Kaip atrodo metavisata?

Papildytoji realybė, virtualūs įrenginiai, 3D hologramos ir visi kiti mums gal dar neįprasti, bet egzistuojantys, kuriami ir tobulinami įrenginiai, technologijos leidžia kurti kitą realybę. Šioje „metaverse“ realybėje mes nevažiuosime tikru automobiliu pas draugus į kitą miestą, mes susitiksime virtualiai, ir net ne naudodami jau pamėgtą „Zoom“ ar Messenger“, o savo holografinius avatarus. 

Metavisatos tikslas – perkelti visus socialinius, ekonominius ryšius, kurie mums įprasti „tikroje“ tikrovėje, į virtualybę. Šios idėjos entuziastai teigia, kad mes pirksime virtualius daiktus virtualia valiuta, virtualiai stebėsime koncertus su draugais ir keliausime į virtualias keliones po pasaulį.

Apie šią alternatyvią virtualią realybę bene daugiausia kalba „Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas (kompanija persivadinusi „Meta“) , „Microsoft“ korporacija, bet yra žaidimų, pavyzdžiui, „Fortnite“, garsusis „Minecraft“, „Roblox“, kuriuose jau veikia tokios visatos elementai.

Kada „metaverse“ bus reali?

Net idėjos entuziastai nuosaikiai prognozuoja, kada „metaverse“ bus prieinama daugeliui ir įsitvirtins. M. Zuckerbergas prognozuoja, kad tai bus po maždaug dešimtmečio. Kol kas egzistuoja virtualios realybės fragmentai, kuriuos mielai demonstruoja.

Pavyzdžiui, „Microsoft Teams“ darbo susitikime netrukus galėsime pasirodyti ne patys, o mūsų avatarai ir hologramos. Nors anksčiau tikrai buvę nenusisekusių produktų, tokių kaip „Microsoft“„HoloLens“ ar „Google Glass“, bet kompanijos atrodo vėl viltingos pralaužti virtualios realybės uždangą.

Kaip vertinate šį įrašą?
  • Įdomu
  • Jau žinojau
  • Pritaikysiu
Veiksmai
Deimantė Bagdanavičienė
Bendraukime8 671 81779
Slapukų žinutė

Nėra nieko „skaniau“ už mūsų „slapukus“. Be jų mūsų svetainė nevalgoma. Sužinokite receptą.

Įvyko klaida. Bandykite vėliau.